Trafik ışığı cenneti ülkemiz - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

26 Mayıs 2017 Cuma

Trafik ışığı cenneti ülkemiz


Trafik ışığı nedir?

Ne işe yarar?

Gerçekten güvenli olarak yayaların karşıya geçmesini sağlar mı?

Yoksa en ölümlü kazalar ışıklarda mı olur?


Kartal’dan Feneryolu’na 1 saat 38 dk lık bir yolculuk ve tam 58 tane trafik ışığı.



Trafik ışıkları ne işe yarar?

Cevap: Yayalar yoldan karşıya güvenli geçebilsin diye ya da arabalar karşı şeride geçsin veya ana yoldan tali yola çıksın diye.


Peki trafik ışıkları işe yarıyor mu?

Araçların yayalara çarpması sonucu ölümlü veya ağır yaralanmaların olduğu, sakat kalmaların olduğu kazalara bakıldığında ki tv lerden , haber sitelerinden de sık sık örneklerine rastlıyoruz; genelde hep kırmızı ışık ihlali kazaları.

Yaya ışığa güveniyor, araçlara kırmızı kendine yeşil yanınca karşıya geçmeye başlıyor, yola bakmıyor, sarhoş veya dikkatsiz bir sürücü ya da kırmız hemen yandı daha yayalara yeşil yanmamıştır mantığındaki süper zekalı sürücü daha da hızlanarak geçmeye çalışınca sonuçta ciddi kazalar oluşuyor.

Bu tip kazaların sayısız örneği var, o halde ışıklar yayaların güvenle karşıya geçmesini sağlamıyor maalesef. Çünkü yaya da aynı yolu kullanıyor araç da ve her an kaza olabilir.

Sadece yayalar için olanlar?

Saydığım ışıkların 20-25 civarı sadece yayalar için olan ışık idi ve bazen yüzlerce araç duruyor, bekliyor sadece 1 tane yaya karşıya geçiyor ve bu da başka bir problem.

Gereksiz trafik oluşması, yakılan gereksiz yakıt ve kaybedilen zamanlar.

Trafik oluşmasının ana sebebi



Trafik oluşmasının en önemli sebeplerinden biri de ışıklar.

Sadece yayaların geçtiği ışıklar yerine üst veya alt geçitler yapılabilir. Enerjisinin çoğunu güneşten alan yürüyen mervidenli yaya geçitleri var bu da yaşlılar veya kalp, diz eklemi gibi problemleri olanlar için bir çözüm ama bir çok gereksiz şeye harcama yapan belediyeler neden bu çözümü uygulamaz anlamak gerçekten güç.

Araçların da döndüğü ışıklar biraz daha gerekli ama onlar da olmayabilir.

Ankara’da bir çok ışık bu şekilde kaldırılmış, yola devam eden araç altta geçiyor karşı yola geçecek olan da üstten dönüyor ve ışığa gerek kalmıyor.
Daha masraflı olabilir ama uzun vadede kaybedilen zaman, kazalar ile kaybedilen insanlar ve maddi hasarlar, yakılan gereksiz yakıt düşünüldüğünde aslında daha da ucuz olabilir.

Sürekli aynı yollardan geçmeme rağmen sürekli yeni ışıklar görüyorum ve bazı yerlerde nerede ise 50-100 metre ara ile ışıklar var. Işıkların konmasındaki mantık nedir anlamış değilim.

Trafik ışıkları üstte anlattığım yaklaşım kapsamında aslında hiçbir ise yaramamaktadır.

Ancak trafiğe sebep olmakta, kaybedilen zaman, yakıt ve kazalarda oluşan hasar noktasında ekonomiye zarar vermekte, insan kaybına neden olmaktadır.

Yetkililerden trafik ışıklarını azaltacak akıllı çözümler bekliyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad