Yoksa tamamen duygusal başka etkenler mi var?
Teknolojisinin aslında olması gerektiği kadar gelişememesini irdelemeye çalışıyoruz.
Gelişemeyen Teknoloji
Teknoloji çılgınlığı son yıllarda inanılmaz boyutlara ulaştı.
Bir taraftan sürekli gelişen ürünler, yeni çözümler göz kamaştırırken diğer yandan da gelişemeyen birbirini tekrarlayan ürünler de dikkat çekiyor.
Teknoloji bir nevi kapitalist düşüncenin ürünü olarak aslında pek de hızlı gelişemiyor.
Çünkü ana amaç para kazanmak olduğu için birden bire ciddi bir ilerleme görmüyoruz. Bunun yerine gıdım gıdım bir ilerleme söz konusu.
Çünkü hızlı bir sıçrama yenilik bulmada sıkıntı oluşturabilir.
Mesela piyasada 40 MP (mega pixel) lik kaliteli kameralar on yıllardır varken (nokia bir modelinde 41 MP kamera ile büyük sükse yapmıştı) her yıl yeni modellerde MP ler 1 er 2 şer artıyor.
İyi de çok daha iyisi zaten var ve üretilmiş.
Ayrıca diyelim 20 MP lere model geldi sonra bu kameraya şaşaalı bir isimle yeni bir özellik geliyor, bu özellikle mesela gece çekim kalitesi artıyor ama MP ler yine geri dönüyor, 1 er 2 şer artmaya baştan başlıyor çünkü yeni özellik geldi bu sefer bu özelliklerle MP ler artacak.
Aslında hemen hemen tüm teknolojik ürünlerde benzer durumlar söz konusu.
Çok daha iyisi, yeni özelliklisi üretilebilecek iken gereksiz bir şekilde (gereksiz derken tamamen duygusal tabi ki) bu ilerleme uzatılıyor ve bir nevi ilerleyememe haline geliyor.
Şu an dünyada en popüler teknolojik araçlar akıllı telefonlar olduğundan oradan yine bir örnek verelim.
En popüler ve en çok satan telefon modellerinin son 2-3 yılına bakın, özelliklerini inceleyin, görünümüne bakın hemen hemen hiç bir yenilik olmadığını göreceksiniz.
Hatta kullanıcılara yapılan bir sosyal deneyde eski model yeni bir kılıf ile yeni diye verilmiş ve insanlar eskisi olduğunu anlayamamıştı.
Bir diğer gelişemeyen teknoloji kulvarı da zaten yıllardır olan ürünlerin başka ürünlere eklenip yenilik diye sunulması.
Adam tv ye çıkıyor icat yaptım diyor, ne yapmış ledli çakmak yapmış, elektrik giderse aydınlatırmış. İyi de bu yeni birşey değil ki? Dolayısı ile icat olamaz.
Bu ve benzerin tasarımlar ile icat yarışmaları dolup taşıyor.
Buzdolabına bilgisayarlı ekran eklemişler, veya smart tv ler yerine içinde dahili bilgisayar olan tv ler, masa üzerinde ekran, her şeye eklenen android işletim sistemli ekranlar vs her ürüne bir ekran veya ışıklar lambalar eklenip yenilik diye sunuluyor ve liste uzayıp gidiyor.
Bunlar zaten on yıllardır olan şeyler; mesela Fatih Projesi ile okullarda bilgisayarlı ekranlar yıllardır kullanılıyor zaten, peki tv nin içine dahili bilgisayar koysanız kim smart tv alır?
Cevap kimse almaz.
Son derece yavaş ve yetersiz işlemcili smart tv yerine içinde dahili bir bilgisayar olan tv çok daha efektif , çok daha kullanışlı olacaktır; istediğin siteye gir, istediğin programı yükle, intertetten videolar izle vs ama işte tamamen duygusal olarak bunlar son derece yavaş piyasaya geliyor.
Kullanıcılar olarak yapacağımız en önemli şey teknoloji pompalamasına aldanmadan gerekmedikçe ve ciddi bir yenilik olmadıkça ürün almamak.
Bora Arslantürk
boramat@gmail.com