Geleceğin maddesi "grafen" - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

23 Haziran 2017 Cuma

Geleceğin maddesi "grafen"


'Geleceğin maddesi' olarak adlandırılan grafen önümüzdeki yıllarda göreceğimiz birçok teknolojik ürünün kaynağı olacak. 


Peki ya nobel ödüllü grafenin özellikleri neler ve nasıl üretiliyor?


Teknolojide yeni bir devrime yol açması beklenen Grafen akıllı telefonlardan tabletlere, dijital kağıttan flash belleklere kadar birçok alanda kullanılacak. Bu maddeyi devrimsel yapan ise inanılmaz özellikleri. 

Çelikten 300 kat sağlam ama buna karşın esnek olan Nobel Fizik Ödüllü mucize madde grafen kendi ağırlığının 40 bin katını taşıyabiliyor ve 1 santimetrekarede 1 tondan fazla darbeye de dayanabiliyor.


Grafen Nasıl Üretiliyor?

Peki ya bütün bunlar nasıl oluyor? Karbon atomonunun pal peteği örülü yapılar bir tanesine verilen isim olan grafenin üretim süreci de oldukça ilginç. Engadget sitesinin yayınladığı videoda bir bakır folyo ve argon gazı özel bir fırının içine yerleştiriliyor. 


Ardından oksiyen sıfırlanarak grafen bakır folyonun üzerine çıkartılıyor. Folya üzerine likit plastik damlatıldıktan sonra özel bir cihazda 3000 RPM hızında döndürülüyor. 

Daha sonra birkaç sıvı solüsyona batırılan grafen, silikon çip ile iç içe geçiriliyor. Tabii ki videoda tüm süreçler gösterilmiyor. Bakalım grafen devrimi teknolojide kendisini ne zaman daha güçlü bir şekilde hissettirecek?







son haberler

Post Top Ad