Okyanusun En Derin Noktasından Gelen Sesler - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

27 Nisan 2017 Perşembe

Okyanusun En Derin Noktasından Gelen Sesler


Bilim adamları okyanusun 11 kilometre altından gelen sesi kaydetti ve bu ses oldukça ürkütücü.

National Oceanic and Atmospheric Administration'ın (NOAA) katkılarıyla gerçekleştirilen bir araştırma dahilinde bilim adamları, okyanus tabanının en derin noktasını dinlemeyi başardı. 

Pasifik Okyanusu'nda bulunan Mariana Trench'te araştırmalarını sürdüren bilim adamları, Challenger Deep adı verilen noktaya bir dinleme cihazı bıraktı. 

Yaklaşık 11 kilometre derinliğe sahip olan bu nokta, Everest Dağı'nın uzunluğundan tam 2150 metre daha derin.


Elbette ki bu derinlikte araştırma yapmak hiç kolay değil. Okyanusun dibindeki basınç seviyesi o kadar fazla ki, dibe gönderilen cihazların bile en sağlam maddelerle desteklenmesi  ve korunması gerekiyor. 

Örneğin bu araştırmada okyanus tabanına gönderilen mikronun dayanabilmesini sağlayan şey, mikrofonun dış yüzeyini koruyan titanyum kaplamaydı.





Yaklaşık 3 hafta boyunca 11 kilometre aşağıda bulunan mikrofon, tüm yayılan sesi kaydetmeyi başardı. Bu sesin kaydedilmesiyle birlikte okyanusun en derin noktasına bile insan kaynaklı seslerin ulaştığı anlaşıldı. 

Su, havaya göre daha yakın moleküllere sahip olması nedeniyle çok daha iyi ses iletir. Basınç seviyesi ne kadar artarsa, ses iletimi de o kadar kolaylaşır. Yani 11 kilometre aşağıdaki sesin, yayılmakta zorluk çektiğini düşünmüyorum.

Projenin başında bulunan Robert Dziak: "Aşağıdaki sesler çeşitli kaynaklara ait. Depremlerin, balinaların ve hatta tayfunların bile sesi duyulabiliyor. 11 kilometre aşağıda hiçbir canlı yaşamadığı için sessizlik olacağını düşünüyorsunuz ancak durum bundan çok farklı."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad