Note 8 de Root Gerektirmeden Sistem Programı Silme - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

26 Ağustos 2018 Pazar

Note 8 de Root Gerektirmeden Sistem Programı Silme


Üreticilerin zorla kullanmanız durumunda bıraktığı, sizi hiç ilgilendirmeyen, enerji tüketen ve sistemde yönetici olamadığınız için kaldıramadığınız, devre dışı bırakamadığınız uygulamaları kaldırmanın yolunu anlatıyoruz.

Mesela samsungun kendi launcherı oldukça kullanışsız ve çok enerji tüketiyor. Kaldırmanız veya devredışı bırakmanız da root olmadan mümkün değil.


Root olduğunuz taktirde de telefonunuz garanti dışı kalıyor.



Firmalar kendi uygulamalarını veya belki de milyonlarca telefonda kullandırma karşılığı para aldıkları ama sizi hiç ilgilendirmeyen onlarca uygulamayı zorla telefonunuzda çalıştırıyorlar. 

Siz hiç kullanmasanız bile hem telefonda yer kaplıyor hem de sistem kaynağı kullanarak pilin erken bitmesine sebep oluyorlar.

Bu uygulamaları kaldırmak istiyorsanız önünüzde 2 yol var;




1. telefonunuzu root yapmak

Bu yolu seçerseniz xda-developers.com gibi sitelerde marka ve modelinize uygun yöntemi araştırmalı ve en güvenli yol ile root yapmalısınız bu durumda telefonunuzun işletim sisteminde yönetici olursunuz ve istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

2. adb kullanımı ile

Android google ın işletim sistemi ve bir takım yazılımlar yardımıyla pc aracılığı ile androide müdahele etmek mümkün.

Her ne kadar adb kodları android güncellendikçe değişse bile aşağıda anlatılacak yöntem note 8 gibi en güncel telefonlardan birinde işe yaradı.

Sistem programlarını silerken çok dikkatli olun ve nette araştırın ve silinmesi problem olmayacak uygulamaları silin. Aksi halde telefonunuz çalışmayacak duruma gelebilir.

Ben samsungun arayüzünü beğenmediğim için onu sildim ama launcher (arayüz prgramı) silmeden önce mutlaka yeni bir launcher yüklemelisiniz aksi taktirde telefonda arayüz olmadığından kullanılamaz hale gelir.

Ben önce marketten nova launcherı yükledim bana göre ve bir çok kişiye göre en iyi launcherdır.

Daha sonda samsungun kendi launcherını devre dışı bırakıyordum ama disabler programları (kurulduktan sonra yönetici olan uygulamalar) son güncellemelerden sonra işe yaramaz oldu.

Bu şu demekti; telefondaki en kapsamlı ve en çok enerji tüketen her şeyi yöneten 2 program çalışıyordu, hem samsungun launcherı hem de nova.

Novadan vazgeçemeyeceğim için aşağıdaki yöntem ile samsungun kendi arayüzünü sildim.

not: Fabrika ayarlarına dönüldüğünde sistem programları geri de dönüyor yani işlemi geri almak da mümkün 

Aslında önce adb ile devre dışı bırakmak istedim ama adb nin disable komutları çalışmadı 

1. Geliştirici seçenekleri açılmalı; 

ayarlar/telefon hakkında/yazılım bilgileri/yapım numarasına geliştirici seçenekleri açılana kadar tıklayın 

2. ayarlar /geliştirici seçenekleri (en altta) girin "usb hata ayıklamayı" açın ve "uygulamaları usb ile doğrulayı" kapatın 

3. Buradan bilgisayarınızın işletim sistemine göre platform toolsu indirin sıkıştırılmış dosyayı bir klasöre açın oradaki adb.exe (veya sisteminize göre uzantısı ne ise) çift tıklayıp adb yi çalıştırın 

4. Buradan programı telefonunuza kurun ve açın
kaldırmak istediğiniz programı bulup tıklayın orada "package name" var, mesela benim kaldırdığım samsung launcherın "package name" i com.sec.android.app.launcher bu paket ismi lazım olacak. 

5. Komut penceresine (windows sisteminde windows tuşu+R ye basın "cmd" yazın) aşağıdakileri yazın tabi hangi uygulama kalkacak ise onun paket ismi ile yazılacak;

clear lı satır verileri temizliyor , uninstall lı satır programı kaldırıyor 

adb shell 

pm clear com.sec.android.app.launcher 

pm uninstall -k --user 0 com.sec.android.app.launcher


son haberler

Post Top Ad