Windows 10S de gereksiz kısıtlamalar - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

4 Mayıs 2017 Perşembe

Windows 10S de gereksiz kısıtlamalar


Windows 8 ile gelmeye başlayan, 10 ile iyice abartılan zorlamalar, kısıtlamalar windows 10 un kırpılmış versiyonu windows 10s ile devam ediyor.

Kaldırılamayan programlar, engellenemeyen arka plan uygulamaları, zorla yapılan güncellemeler derken Microsoft  yeni kısıtlamalar ile yine tepkileri alacak gibi görünüyor.


İnsanlar tercihlerinde özgür olmak istiyor ama tarayıcı seçimine bile müdahele eden Microsoft tepki alacak gibi görünüyor.



Windows 10 S'in Mağaza dışından uygulama yüklemeye izin vermediğini biliyorduk. 

İşletim sisteminin bunun yanı sıra üçüncü parti web tarayıcılarını varsayılan olarak seçmeye izin vermediği anlaşıldı. 

The Verge'ün keşfine göre Microsoft, sıkça sorulan sorular sayfalarında Windows 10 S'in varsayılan tarayıcıyı değiştirmeye izin vermediğini açıkça belirtiyor.

Mağaza'da bulunduğu sürece üçüncü parti tarayıcıları yüklemeniz ise mümkün (Chrome henüz mağazada yok ancak ilerde Mağaza için sunulabilir). 

Varsayılan tarayıcıyı değiştirmenize izin verilmemesi, örneğin bir epostada veya Word belgesinde bir bağlantıya tıkladığınızda, Edge'in açılacağı ve bunu değiştiremeyeceğiniz anlamına geliyor.

Benzer şekilde Microsoft Edge ve Internet Explorer'daki arama sağlayıcısını da değiştirmenize izin verilmiyor. Yani varsayılan arama motoru olan Bing'i değiştirip, Google'a geçemiyorsunuz.


Seçeneklerinizin elinizden alınması hoş bir şey olmadığından bazı kullanıcıların durumdan hoşnutsuzluk duyacağı kesin. 

Ancak Microsoft şu sıralar kullanıcılardan gelen geri bildirimleri dinlemekle övünüyor ve yeterince ses çıkarsa, bu katı kurallar belki değişebilir.

Microsoft, Apple, Samsung vs gitgide zorlamalar, zorunlulullar malesef artıyor.

Güvenlik vs gibi gerekçeler sunsalar da pek gerçekçi görünmüyor asıl amaç kendi program ve hizmetlerinin kullanımının artması.

Gereksiz kısıtlamaların en az olduğu işletim sistemleri bizce geleceğin en popüler işletim sistemi olacaktır.

Bırakın kullanıcılar istediği tarayıcıyı kullansın, istediği hizmeti kullansın, istediği programı seçsin. 

Güvenlik kısmı ayrı bir boyut, onun için firmalar önlemler alabilir. Kendi programını dayatmak güvenlik sorununu çözmüyor hatta en büyük açıklar bu programlarda çıkabiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad