Patates ! - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

27 Kasım 2016 Pazar

Patates !


Mutfağımızın olmazsa olmazlarından patates, günün birinde elektrik için gerekli enerji kaynağımız da olabilir mi?

SIFIRDAN MATEMATİK ÖĞRENİN

Enerji kaynağı konusunda özellikle son birkaç senedir solar enerji ciddi oranda ön plana çıkmış durumda. Ve şu an için sektördeki dev firmaların solar enerjiye yönelmesi, solar enerji ile çalışan cihazların artışı gibi şeyler, gelecekte de enerji kaynağı olarak ilk tercihimizin bu olacağını işaret etmekte.

Peki size çok daha farklı ve oldukça entersan bir 
enerji kaynağı daha bulunduğunu söylesek?





Patatesler!
Kudüs İbrani Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılardan olan Haim Rabinowitch ve arkadaşları, birkaç senedir alternatif enerji kaynakları konusunda çalışmalar yürütmekteler. Araştırmacıların bu çalışmalarda seçtikleri enerji kaynağı ise bildiğimiz patates.

Tek bir patates, bir odayı 40 gün aydınlatabilir!
Organik bir maddeden pil yani enerji kaynağı yapmak için anot ve katot olmak üzere iki metal parçası gerekmekte. Bu konuda çinko gibi bir metal negatif yüklü elektrot, yani anot, bakır gibi bir metal de pozitif elektrot, yani katot olarak kullanılabilir. 

Böyle bir durumda ise patatesin içindeki asit, çinko ve bakır ile kimyasal tepkimeye neden olacak ve elektronlar bir metalden diğerine doğru akarken enerji meydana gelecektir. 


İşte bu durumu temel olarak baz alan Rabinowitch ve arkadaşları, daha fazla enerji için patatesi dört-beş dilime ayırıp aralarına bakır ve çinko metal tabakaları koyarak bir devre oluşturmuşlar. Bu işlemden önce içindeki organik maddelerin parçalanması ve direncinin azalarak elektronların daha serbest hareket etmesi için kaynatılan patates, işlem sonucunda bir pilden 50 kat, geri kalmış bölgelerde aydınlatma amacıyla kullanılan gazyağından ise altı kat ucuz maliyeti olan bir enerji kaynağına dönüşüyor.

Tabi bu işlemde asıl önemli olanın çinko olduğu ve onun da sürekli yenilenmesi gerektiği gibi bir faktör olduğunu savunanlar da var. Ayrıca patatesin besin kaynağı olarak da ciddi şekilde tüketilmesi, bu tarz bir şeyde harcanmasının önünde büyük bir engel.

Hepsi bir yana, araştırmacılar henüz sistemi tam olarak geliştirmiş değiller. Yani olay bir nevi konsept aşamasında da diyebiliriz.


webtekno

























etiketler:Patates !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad