En iyi matematik filmleri - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

18 Ağustos 2019 Pazar

En iyi matematik filmleri


Matematik filmleri diyince genellikleri zihinleri zorlayıcı ve dehaların hayatlarını merkeze alan filmler akla geliyor.

En güzel ve etkileyici matematik filmlei haberimizde...


İşte en iyi matematik filmleri ve imdb puanları


10. La habitación de Fermat – Kapan – 2007 – IMDb: 6,7



İspanya yapımı bu filmde, birbirini hiç tanımayan dört matematikçinin büyük bir gizemi çözmeleri için bir mekâna davet edilmeleri işleniyor. Kendilerine soruldukları soruları doğru cevaplamadıkları takdirde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. 

Zamanında çözebilmek için yarıştıkları sorular haricinde asıl çözüme kavuşturmaları gereken, onları buraya kimin getirdiği ve aralarındaki ilişkidir. Luis Piedrahita, Rodrigo Sopeña’nın yazıp yönettiği film, İspanya’nın en genç ve ünlü oyuncularını künyesinde barındırıyor.


9. Proof – Kanıt – 2005 – IMDb: 6,8


Yönetmenliğini John Madden’in üstlendiği ABD yapımı filmin oyuncu kadrosu Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal gibi tecrübeli oyunculardan oluşmaktadır. Ruhsal dengesizlikleri olan matematik dehası babasının yanından hayatı boyunca ayrılmayan Catherine ve babasının hayatı kız kardeşi Claire’in gelmesiyle büyük bir değişime uğrar. 

Kendisine hükmetmeye çalışan kız kardeşi Claire’le uğraşmaya çalışan Catherine, bir yandan da babasının öğrencisi Hal’le baş etmeye çalışmaktadır. Bütün bu dengelerle uğraşan Catherine bir yandan da babasının ruh sağlığının ne kadar kalıtımsal olduğu üzerine düşünmeye başlar.


8. Agora – Agora – 2009 – IMDb: 7,2



Alejandro Amenábar’ın yönettiği ve Oscar ödüllü oyuncu Rachel Weisz’in başrollerini oynadığı film, tarihin gördüğü en etkileyici kadınlardan birisi olan Hypatia’yı konu alıyor. Matematikçi, filozof ve astronom olan bu kadın antik dönemde erkek egemen filozofların arasından sıyrılmayı başarıyor. 

Hem güzelliği hem de zekâsıyla ön plana çıkan Hypatia 45 yaşında bu hayattan ayrılmasına rağmen, unutulmayan tarihe damga vurmuş kadınlardan bir tanesidir. Erkeklerin linç etmesiyle öldürülen Hypatia’nın hikâyesi izlemeye değer matematik filmlerinden bir tanesidir.


7. Cube – Küp – 1997 – IMDb: 7,3



Vincenzo Natali’nin yönetmenliğini yaptığı Kanada yapımı film 6 kişinin kapalı bir odada uyanmalarını ve küp şeklinde olan odalardan kurtulmaya çalışmalarını anlatan film yayınlandığı dönemlerin etkileyici filmlerinden bir tanesidir. 

Değişik mesleklere sahip bu kişiler, ölümcül tuzaklarla dolu bu küpten matematiksel şifreleri çözerek odadan odaya geçip çıkmaya çalışmaktadır. Sonrasında iki filmi daha çekilen filmin künyesinde André Bijelic, Vincenzo Natali, Graeme Manson gibi oyuncular yer alıyor.


6. Stand and Deliver – Kalk ve Diren – 1988 – IMDb: 7,4



Ramón Menéndez’in yönetmenliğini üstlendiği ABD yapımı film, Amerika’da sayıları 40 milyonu aşan İspanyolca konuşan Latin kökenlilerin okuduğu bir okula matematik öğretmeni olarak atanan Jamie Escalante’nin hikâyesini beyaz perdeye taşıyor. 

Çoğu çete üyesi olan, yetersiz ve ilgisiz öğretmenler nedeniyle okulla ilgileri bulunmayan öğrencilerin oluşturduğu okuldaki öğrencilerin yeteneklerini fark eden Escalante, onları ülkenin matematik alanında en başarılı öğrencilerine dönüştürür.


5. Pi – Pi – 1998 – IMDb: 7,5



Darren Aronofsky’nin yönetmenliğini yaptığı film, insan hayatının belki de en önemli buluşlarından birisini yapmak üzere olan sorunlu matematik dehası Max’in hikâyesini konu edinmektedir. 

Son on yıldır tabiatın kendine ait bir kodlama sistemi olduğunu fark eden Max henüz bunu çözmemiştir. Bu sırrı çözebilmek için çeşitli şeyler deneyen Max, sırrın ilk halkasını çözerse bunu çözebileceğine inanmaktadır. Gerilim ve bilim kurgu türündeki film ABD yapımı ve künyesinde Sean Gullette, Eric Watson, Darren Aronofsky gibi oyuncuları barındırıyor.


4. Hakase no aishita sûshiki – The Professor and His Beloved Equation- Profesör ve Onun Sevgili Denklemi – 2006 – IMDb: 7,6



Takashi Koizumi’nin yönettiği Japonya yapımı filmde, Hiroyuki Kitazawa, Shôji Ueda gibi oyuncular yer alıyor. Bir matematik profesörünün tiyatro gösterisi çıkışında geçirdiği trafik kazasında hafızasını kaybetmesini ve sadece 80 dakikada bir yaşadığı olayları tekrar tekrar unutmasını anlatan bu ilgi çekici film profesörün hayatına giren bakıcı ve oğlu Kök’ü ve artık sadece geçmişte yaşayan profesörün Kök’e matematik öğretmesini konu ediniyor.


3. The Imitation Game – Yapay Oyun – 2014 – IMDb: 8,0



Yayınlandığı sene Oscarların iddialı filmlerinden birisi olan Yapay Oyun, Almanların ünlü Enigma şifrelerini ve bunu çözmeye çalışan bir grup insanın hayatını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikâyesinden yola çıkan filmde özellikle ünlü matematikçi Alan Turing’in biyografisi işleniyor. Morten Tyldum’un yönettiği filmin başrolünü Sherlock dizisiyle yıldızı parlayan Benedict Cumberbatch üstleniyor. İngiliz yapımı film IMDB Top 250 listesine de girmeyi başarmış filmlerden bir tanesidir.


2. A Beautiful Mind – Akıl Oyunları – 2001 – IMDb: 8,1



Ünlü matematikçi John Nash’in hayat hikâyesini anlatan film, matematik filmleri içerisinde en bilinenlerden bir tanesidir. IMDB Top 250 de 150. Sırada olan film, Ron Howard yönetmenliğinde ve Russell Crowe’ın etkili oyunculuğuyla beyaz perdeye aktarılıyor. 

Film genç yaşında oyun teorisi üzerine geliştirdiği kuramlarla matematik dehalarından birisi haline gelen John Forbes Nash Jr. ‘ın akıl hastalıklarıyla, özellikle şizofreniyle baş etmesini anlatan etkileyici bir filmdir.


1. Good Will Hunting – Can Dostum – 1997 – IMDb: 8,2



Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Robin Williams’ın etkileyici filmlerinden bir tanesi olan Can Dostum, Matt Damon, Ben Affleck gibi oyuncuları da künyesinde bulundurmaktadır. 

Gus Van Sant’ın yönetmen koltuğuna oturduğu film, fotografik hafızası güçlü olan fakir bir gencin, üniversite profesörü Sean McGuire’la kurduğu dostluk anlatılmaktadır. Üniversitede hademe olarak çalışan Will, Nobel ödüllü profesörlerin bile çözmekte zorlandığı matematik problemlerini çözünce profesör McGuire’in dikkatini çekiyor. 

Robin Williams’ın en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar’ını aldığı film aynı zamanda en iyi özgün senaryo dalında da Oscar kazanmıştır.




kaynak:http://www.listefilm.com/matematik-filmleri/

etiketler: en iyi  matematik filimleri, matematik filmi, matematik konulu filimler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad