Aslında sınav kaygısı ne kadar çalışmayan öğrenciler için dile getirilse bile sınava gayet çalışmış öğrenciler içinde geçerli bir durum. Peki sınav kaygılarından nasıl kurtulabiliriz?
Yalnız sınav kaygısı geçirilebilir diye bir garanti veremeyiz. Bu tamamen kendimize bağlı bir durumdur. Sınav başlamadan önce genellikle heyecanlanmak doğal bir durumdur. Sınavdan önce heyecanlanmak,ellerimizin titremesi bizim sınava hazırlanmaya başladığımızı gösterir. Bazen sınav kaygısının korkusuyla ders çalışabilmekteyiz. Sınav başladığı zaman heyecanlandığımızda ''Heyecanlanmam doğal,birazdan heyecanım nasılsa geçer.''demek azda olsa sınav stresimizi azaltabilir. Ama buradaki en önemli nokta kendimizin olaylara bakış açısıdır. Bu sadece sınavlar için geçerli bir sebep değil. Tüm olaylar için geçerli bir sebep. Örnek verirsek '' Bunu başaramam.'' gibi cümleler kurmak sizi oldukça etkiler ve motivasyonunuzu düşürür. Ama '' Ben bunu başarırım.'' tarzı cümleler kurmak sizin motivasyonunuzun yüksek olmasını sağlayabilir.
Sınavlarda ilk başlarda yapamadığımız soruya oldukça fazla zaman harcamak yerine o soruyu geçip diğer soruları tamamlayıp en son o soruyu yapmaya çalışırsak daha iyi olur. Çünkü beynimiz ilk başlarda sorulara tam alışamadığından soruyu tam olarak anlayamaz. Fakat soruları zamanla çöze çöze,soruları kavramakta o kadar çok güçlük çekmez ve bu soruyu daha iyi anlamamıza yardımcı olur.
Yazımızın da sonuna geldik :)
Unutmayın olaylar değil sizin bakış açınız sizi etkiler.
Başka yazılarda buluşmak dileğiyle...
Berra Arslantürk