Sağlıklı bir gebelik için bilinmesi gerekenler. - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

27 Eylül 2016 Salı

Sağlıklı bir gebelik için bilinmesi gerekenler.


Sağlıklı bir gebelik ve yine sağlıklı, sorunsuz doğum yapmak isteyen anne adaylarının ilk dikkat etmeleri gereken kendilerini anlayan, sorularını içlerini rahatlatacak şekilde yanıtlayacak bir kadın doğum uzmanı ile doğum sürecini geçirmeleridir.

SIFIRDAN MATEMATİK ÖĞRENİN

Merak edilen kimi doğum yöntemlerinin en başında normal doğum, ağrısız doğum, suda doğum ve sezaryen gelir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert doğum yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor



40. gebelik haftasında, 9 ay 10 günlük hamilelik süresinin sonuna gelinmiş olur. Eşlerin doğumun normal yolla mı, yoksa sezaryenle mi olacağı konusunda bir karara varmış olmanız gerekir. Merak edilen kimi doğum yöntemlerinin en başında normal doğum, ağrısız doğum, suda doğum ve sezaryen gelir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert doğum yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
"Hangi doğum yönteminin tercih edileceği öncelikle her anne adayının kendisine özel olarak belirlenmelidir. Sağlıklı bir gebelik ve yine sağlıklı, sorunsuz doğum yapmak isteyen anne adaylarının ilk dikkat etmeleri gereken kendilerini anlayan, sorularını içlerini rahatlatacak şekilde yanıtlayacak bir kadın doğum uzmanı ile doğum sürecini geçirmeleridir. Çünkü şiddetli doğum fobisi yaşayan bir anne adayına normal doğum yaptırmak ne kadar yanlışsa, normal doğum için hiçbir engeli olmayana sezaryen doğum yapılması da o kadar yanlıştır. Eğer normal doğum mümkün değilse anne adayının normal doğuma yönlendirilmesi de hem anne adayının hem de bebeğin hayatının riske sokulması demektir. "

Ağrısız normal doğum (Epidoral)

"Normal doğum yapmak isteyen ancak yoğun ağrı yaşayacakları korkusuyla sezaryen yönelen anne adayları için özel olarak geliştirilen ve doğumda ağrı duymadan kasılmalarını sağlayan özel bir doğum yöntemidir. Bu yöntemi öne çıkaran en önemli özellik anne adayının karın bölgesine kesi açılmadan ve hiçbir şekilde doğum sancısı yaşamadan rahat bir doğumu yapabilmesini sağlamaktır. Ağrısız doğum yönteminde anne adayının bilinci açık olduğu için bebek ile ilk teması hiç vakit kaybetmeden kurar ve hemen emzirmeye başlayabilir. Yine bu yöntemde sezaryenle doğum yönteminde olduğu gibi kesi açılmadığı için anne adayı hemen ayağa kalkar ve kısa sürede iyileşir. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli husus anne adayının bu alanda deneyimi olan bir kadın doğum uzmanı seçmesidir."

Suda doğum

"Suda doğum, diğer doğum türlerine göre daha faydalıdır. Doğum esnasında acıları daha çok hafifleterek, doğumun kolaylaşmasını sağlamaktadır. Rahme giden kan akımını artıran ve kasılmaları düzene sokmayı sağlayan bu metot, bebeğin geliş kanallarını yumuşatır ve gevşetir. Bu sayede daha rahat doğum yapılmasını sağlar. Ve en önemlisi vajina ağzında oluşan yırtıkların oluşmasını engeller. Bu da anne adayının doğum sonrası ağrı çekmesini de engeller."

Op. Dr. Esra Çabuk Cömert "İlk kez doğum yapacak olan ya da bir önceki doğumunda zor doğum yapan anne adaylarında daha sık görülen doğum fobisi zamanında müdahale edilerek yenilebilecek basit bir korkudur. Burada önemli olan anne adayının gebelik takibi dönemi boyunca mutlaka kendisini rahatlatabilecek bilgi ve deneyime sahip olan bir kadın doğum uzmanı ile yola çıkmasıdır. Doğum sancıları, doğum başlangıcı ve doğum anında yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgi edinen anne adayları yapmaları gereken her türlü davranışı bildikleri için panik duygusu yaşamazlar. Paniğin olmadığı yerde korkuya yer olmadığı için anne adaylarının gebeliği ve doğumu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi sağlanır. Çok şiddetli doğum korkusu yaşayan anne adaylarında ise doğumu riske atmamak adına sezaryenle doğum yapılması önerilir."

sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad