Yüzlerce metrelik çapı ile uzayın derinliklerine ulaşabiliyor.
Çin’in uzaydaki yaşamı araştırmak amacıyla faaliyete geçirdiği FAST, dünya üzerindeki en büyük radyo teleskobu olma ünvanını taşıyor.
Çin, Guicou eyaletinin Pingstang kasabasına kurduğu Küresel Diyafram Radyo Teleskobu’nun (FAST) 500 metre çapıyla dünyanın en büyük radyo teleskobu olma rekorunun sahibiyken uzaydaki yaşam bulgularını tespit etme görevini üstleniyor.
FAST’in maliyeti
Gizmodo’nun haberine göre, Çin teleskobun yapımı için 180 milyon dolar yatırım yaptı. Ek olarak teleskobun sinyalleri doğru alması ve manyetik parazitlerin olmaması için bölgedeki yaklaşık 10 bin vatandaş da tahliye edildi. Haliyle Çin hükümeti bu vatandaşların zararlarını da karşılamak zorunda kaldı.
FAST’in rakipleri
FAST’in Porto Riko’da bulunan Arecibo teleskobundan neredeyse iki kat daha büyük olduğu belirtiliyor. Teleskop, Almanya’daki Effelsberg teleskobundan ise 10 kat daha güçlü.
FAST neler başarabilir?
FAST’in şu anki donanımıyla bir uzaylı medeniyeti keşfetme potansiyelinin daha uzak ve karanlık gezegenleri görebilmesi sebebiyle 5-10 kat olduğu belirtiliyor. Teleskop sayesinde daha fazla titreşen yıldız tespiti de mümkün olacak. Bu sayede yer çekimi dalgaları veya uzay-zamandaki dalgalanmaların izlenmesi ve anlaşılmasıyla galaksilerin evrimi ve evrenin kökleri daha iyi anlaşılabilecek.
FAST şu an Çinli astronomlara açık , daha sonrasındaysa tüm dünyadaki bilim insanlarına açılması planlanıyor.
Ayrıca, Çin 2022’de bir uzay istasyonu inşa etme planları yaparken Ay’a ilk adımı ise 2036’ya kadar atmak istiyor.