Hepimiz tarihte adı bilinen ilk kişinin kral, edebiyatçı ya da bir hükümdar olduğunu düşünürüz.
Ancak tüm bunların aksine: tarihe ilk adı kazınan kişi Kushim adındaki muhasebeci.
Millattan önce yaşamış insanların dünyanın gelişimi ve keşfi adına birçok şeyler yaptıklarından eminiz.
Ancak yazı bulunmadan önce dünyadaki insanların neler yaptıklarını, ne tür teknolojiler geliştirdiklerini, neler yaşadıklarını ve hangi seviyeye geldiklerini hala bilmiyoruz ve muhtemelen de büyük bir kanıt çıkmadıkça öğrenemeyiz.
Yazı bulunmadan önce bilinmeyen tarih açısından karanlık dönemlerde, çok büyük teknolojilerin geliştirildiği ancak dünyanın bir olaydan sonra sıfırdan başladığı, hatta eski insanların uzaya yerleştiği gibi hurafeler dönse de, tarihin kayıtlı sayfalarında adı olan ilk kişiden sonra dünyada neler olup bittiğini keşfedebildiğimiz kadar biliyoruz.
Yazının bulunmasından sonra dünya üzerinde kayıtlara geçen ilk insanlar, ne iş yaptıkları, o dönem nasıl bir yönetim şekli olduğu ise en büyük meraklardan birisi.
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens isimli kitabın yazarı İsrailli Profesör Yuval Noah Harari, kitabında Mezapotamya'da keşfedilen MÖ 33.yüzyıla ait yaklaşık 5000 yıllık bir tablete yer veriyor.
Bu tabletin üzerindeki işlemeler ise çeşitli harcamaların tutulduğunu ve bazı çizgileri işaret ediyor.
Bu tablette adı bulunan Kushim'in ise tarihteki belgelerin ilk sahiplerinden biri olduğu biliniyor.
Ayrıca çeşitli hesapların bulunduğu bu tablet Kushim isimli bu kişinin kral, edebiyatçı ya da bir hükümdar değil; sadece bir muhasebeci olduğunu gösteriyor.
Gerçi belki de o dönem muhasebeciler krallardan üstündü? Ne yani, olamaz mı?