Ağzımızın İçinde Yaşayan Yaşam Formu - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

21 Haziran 2017 Çarşamba

Ağzımızın İçinde Yaşayan Yaşam Formu



Ağzımızın içinde yaşayan ve salyamızdaki bakterileri kullanarak yaşayan yeni bir yaşam formu bulundu.

Dünya birbirinden çeşitli yaşam formlarına ev sahipliği yapıyor. Son araştırmalara göre 1 trilyondan daha fazla yaşam formunu barındıran gezegenimiz, göremediğimiz ancak etkilerini açık bir şekilde hissedebildiğimiz mikroskobik yaşam formları tarafından domine ediliyor.



Washington Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü'nde görevli olan araştırmacılar, birbirinden çeşitli olan bu minik yaşam formlarına bir yenisi daha ekledi.



Ağzımızın içerisinde, salyamızda yaşayan bu yeni yaşam formu, yaşayabilmek için gerek duyduğu besini elde edebilmek adına etrafındaki diğer canlılara ihtiyaç duyan bir bakteri türü (parazit bakteri). Sadece 700 gene sahip olan parazit bakteri (ortalama bir yaşam formu için 700 gen çok küçük bir sayı), kendi amino asitlerini üretemiyor ve gözüne kestirdiği diğer mikroskobik canlıların amino asitlerini çalıyor. 

Bakterinin keşfini gerçekleştiren ekibin başında olan Jeff McLean'in söylediğine göre normal bakterilerden çok daha küçük olan bu yeni tür, ortalamanın altında olan boyutu sayesinde diğer bakterilerin üzerinde yaşayabiliyor. 
Yeni bakteri türünün oldukça zor saptanabildiğini açıklayan bilim insanları, başka bir araştırma ekibinin, başka bir bakteriyi incelemesiyle bu keşfi gerçekleştirmişler. İnceleme sırasında RNA'ya rastlayan bilim insanları, birçok virüste bulunan bu yapı taşından şüphelenmemiş ve izini sürmemişler. 


Ancak Jeff McLean ve ekibi, bu RNA'nın kaynağını bulmak için çalışma başlatmışlar ve meraklarının ödülü olarak, yeni bir bakteri türünü keşfetmişler.



son haberler

Post Top Ad