Özel Ders Nasıl Olmalı? - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

20 Şubat 2019 Çarşamba

Özel Ders Nasıl Olmalı?


Yıllardır bu işin içinde olan biri olarak nacizane tecrübe ve bulduğum çözümler ışığında özel dersin olması gerektiği şablonu bu yazı ile çizmeye çalışıyorum........
Öğretmenler ve öğrenciler açısından katkı sunabilecek yaklaşımlar içerdiğini düşünüyorum.



Özel Ders Nasıl Olmalı?

Yıllardır bu işin içinde olan biri olarak nacizane tecrübe ve bulduğum çözümler ışığında özel dersin olması gerektiği şablonu bu yazı ile çizmeye çalışıyorum.



Özel ders etkileşimi birebir olduğu için bahane yoktur ve başarı mutlaka gelmelidir.

Zira öğrencinin öğrenmek istediği konu ile ilgili sıkıntıları öğretmen tarafından net bir şekilde görülür ve gerekirse tekrar anlatım ve ardarda çok sayıda örnek ile izale edilir. Ödevlendirme ve ileriki derslerde takip ile yok edilir.

Dolayısı ile özel ders ile başarı iyi bir öğretmen ve teknik ile kesin olmalıdır.

Ama erken ama geç mutlaka başarı elde edilmelidir.

Özel ders ile ilgili öğretmenlerin en sık yaptığı hata; özel dersi sınıf dersi gibi işlemeleridir. Zira bu şekilde iletişim genelde öğretmenden öğrenciye tek yönlü olduğundan, nasıl sınıf içinde bir öğrencinin özel durumları, eksiklikleri görülemeyebiliyor ise aynısı burada da geçerlidir.


Zira öğretmen sınıf eğitimi alışkanlığını sürdürerek bir program dahilinde konuları ve dolayısı ile kazanımları bitirmekte ama öğrenciyi yeterince takip edememektedir.

Bunun sonucunda da beklenilen başarının gelmemesi hiç de şaşırılacak bir durum değildir.

Öğretmen merkezli eğitim etkileşimi özel derste sürdürülür ise sınıf dersinden hiçbir farkı kalmaz. 


Sınıfta kaybolan öğrenci özel derste de kaybolur.
Halbuki öğrenci merkezli işlenen, yani kalemin daha çok öğrencide olduğu, yaptığı her işlemde, her soruda , her yorumda öğrencinin takip edilip durumunun tespit edildiği ama anında önlem alındığı özelders etkileşimi kesinlikle en etkili öğretim yoludur.

Ayrıca, yine özel ders etkileşiminde sık rastlanılan başka bir hata okulda defter tutma gibi öğrenciye sayfalarca yazı yazdırmaktır.

Halbuki çoğu öğrenci okulda ve kursta konuları görüyor, yazıyor bir de özel derste sayfalarca not tutturmak “yazarak öğrenme kalıcı oluyor” bahanesi ile bile geçiştirilemeyecek ciddi bir zaman kaybıdır.
40+40 iki kısım halinde 80 dk özel ders ile klasik sınıf eğitimindeki verimin 3-4 katını yakalamak mümkündür. 

Ancak yukarda bahsettiğimiz gibi gereksiz vakit kayıpları veya öğretmen merkezli sınıf eğitimi gibi işlenen özel ders bu verimi düşürmektedir.

Şu ana kadar yazdıklarımız ışığında ve yaklaşım mantığında özel dersin nasıl olması ile ilgili bir standart şablon oluşturmak için olması gerekenleri madde madde yazalım.

Öğrenci merkezli ders olmalı

Kalem mümkün mertebe öğrencinin elinde olmalı. Öğretmen öğrenciyi takip ederek sorunlara anında müdahale etmeli. Tekrar anlatım ve örnek üretimi ile eksik olunan yer kapatılmalı.




Yapılamayan sorular hemen çözülmemeli

Öğrencinin takıldığı soru veya kavramlar hemen çözülmemeli. Bu şekilde yapılır ise öğrenci zihni tembelleşir, “öğretmenim ne de olsa hemen çözecek” diye düşünce tembelliği oluşur. Bunun yerine öğretmen konu ile ilgili ipuçlar vermeli, öğrenciyi düşünmeye sevketmelidir. 

Öğrenci de problem ile ilgili zihni etkileşim yapacağından, hem kendine olan güveni artar hem de daha kalıcı olarak öğrenir. Zaten çoğu zaman öğrenci problemi bu ipuçları ile çözer. 

Bu yaklaşım ders içinde sürekli düşünmeye sevk edeceği için öğrenciyi yorar ama daha kısa sürede gelişmesini ve gelişimin kalıcı olmasını sağlar.

Öğretmen planlı olmalı ve ders dökümanı kullanmalı

Öğretmen öğrencinin durumuna ve işleyeceği ders planına göre mutlaka hazırlığını yapmalı. Sayfalarca okulda konu yazdırır gibi yazdırmamalı. 

Öğrencinin eksik olduğu yerleri tespit edip o kısımlara yoğunlaşmalı, zaten bildiği yerler ile vakit kaybetmemeli. 

Günümüzde çok başarılı akıllı defter kaynakları var onlar kullanılabilir ve öğrenci gereksiz yazma hamallığından kurtarılabilir. 

Hazırlıklı ve dökümanlı gidilen özel derslerde minimum zaman kaybı maksimum verim alınacaktır. 

Ayrıca her öğrencinin durumu ve seviyesi farklı olacağından gerekli öğrencilere özel döküman ve ödevleri öğretmen mutlaka hazırlamalıdır.

Çok kaynakla çalışılmalı

Konu ne kadar iyi anlaşılır ise anlaşılsın konu ile ilgili çok sayıda soru tipi olabileceğinden ve özellikle bir merkezi sınav ile ilgili hazırlık sözkonusu ise ne kadar çok kaynak ile çalışılır ve çok soru tipi tanınır ise sınavdaki başarı ihtimali o kadar artar.

Teknolojik nimetlerden faydalanılmalı

Teknoloji çok gelişti ve özellikle akıllı telefonlar hayatın her yerinde var. Çoğu zaman şikayet ettiğimiz bu teknolojik araçlar faydalı bir şekilde de kullanılabilir. 

İki ders arasında öğrenci ödevleri yaparken takıldığı sorunun fotoğrafını çekip whatsapp gibi bir uygulama ile öğretmenine gönderebilir öğretmen de müsait olduğu zamanda çözerek öğrencinin takıldığı yeri halledebilir. Bazen öğrenciler basit bir yerde takılıp moral bozukluğu ile ödev yapmayı bırakabiliyorlar, böylelikle bu gibi durumlar önlenmiş olur.

Veli işbirliği

Veli eğitimdeki en önemli etkenlerden biridir.  Mutlaka eğitimin içine katılmalıdır. Sonuç itibari ile öğretmen haftada bir veya iki kez öğrenci ile etkileşimde iken, veli çok daha uzun süreler öğrenci ile beraberdir. 

Öğrenciye baskı unsuru olarak düşünülmemelidir ama veli evde öğrenciyi takip etmeli, olumlu yönlendirmeli, önemli olduğu hissini öğrenciye tattırmalıdır. Öğrenci ilgi gördükçe kendini daha değerli ve mutlu hissedecek, çalışması için anne baba ilgisi güzel bir sebep olacaktır. 

Veli etkisini derse katabilmek için ayda bir veli ile kısa toplantılar yapılmalı, öğrenci hakkında bilgi verilmeli, veliye eğitime katkı noktasında rehberlik edilmelidir.

Doğru kullanılan ders defteri

Her ne kadar akıllı defterler yaygın olarak kullanılsada ufak bir ders defteri olmalıdır. Bu defterin ön yüzüne o an gerekli görülen eksik giderici sorular yazılabilir, konu ile ilgili püf noktaları not edilebilir, izah edilmesi gereken noktalar öğretmen tarafından yazılarak izah edilmelidir. Zira öğrenciye yazdırmak yine zaman kaybı olacaktır.

Defterin arka tarafına ise ders tarihi ile verilen ödevler, öğrencinin durumu ile ilgili notlar yazılabilir. Böylelikle hem öğretmen ödev ve durum takibini yapar, hem de veli defteri inceleyerek bilgi sahibi olabilir.

Bora Arslantürk
boramat@gmail.com


etiketler: özel ders, özelders, ozelders, ozel ders, özelders istiyorum, matematik özel ders, özel ders öğretmeni, özel ders almak, özel ders vermek, özel ders nasıl verilir?, matematik özel ders

son haberler

Post Top Ad