Katlanabilir akıllı telefonlar ve akıllı telefonların geleceği - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

3 Mart 2019 Pazar

Katlanabilir akıllı telefonlar ve akıllı telefonların geleceği


Yıllardır konuşulan "katlanabilir akıllı telefonlar" nihayet gün yüzüne çıkmaya başladı.

Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X ilk tanıtılan modeller oldu ve büyük ilgi uyandırdılar, tanıtımdaki diğer cihazların önüne geçtiler.

Farklı katlanma yönleri ve farklı tasarıma sahip bu telefonları ve akıllı telefonların geleceğini irdelemeye çalışalım. 


Akıllı telefonlar hepimizin vazgeçilmezi.

Sosyal medyada ne kadar eleştirilseler de, eskiden insanlar kitap okurlardı, daha faydalı işler yapardı, Japonya'da herkes yine kitap okuyor (meşhur trendeki görsel), teknolojiye yön verenlerin çocukları kara tahtalarda eğitim görüyor dense de bu paylaşımları yapanlar da facebook ve twitter üzerinde akıllı telefonları ile paylaşım yapıyorlar!!!

Yani akıllı telefonları , sosyal medyayı eleştirenler yine akıllı telefon ve sosyal medya kullanıyor, hatta sosyal medyayı, yine eleştirdiği sosyal medya üzerinden kötülemeye çalışıyorlar:)

Örneğin ciddi ve ağır facebook eleştirisi olan görseli adam yine facebook içinde paylaşıyor.



Ortaya enteresan tablolar çıkıyor tabi ki bu durumda.

Şu net ve kesin bilgi ki akıllı telefonlar, sosyal medya, dijital etkileşim hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.

Tabi bu etkileşimde de en büyük paya her zaman yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlar sahip.

En büyük etkileşim alanlarından biri de youtube, ve geçen yılın verilerinde izlenmede en büyük ikinci paya youtube içinde eğitim videolarının sahip olduğunu öğrendiğimde oldukça etkilenmiştim.

İnsanlar sadece gır gır - geyik için youtube izlemiyor. Matematik, fizik, belgesel , hobiler vs bir çok alanda eğitim almak için de izliyorlar.

Kendilerini geliştiriyorlar, derslerine çalışıyorlar, sınavlara hazırlanıyorlar.

Sonuç itibari ile akıllı telefonlar telefon özelliğinin çoook ötesinde artık; bir tv, bir eğitim aracı, bir müzik çalar, bir ofis, bir kitap, bir gazete, bir dergi, bir kamera, bir fotoğraf makinesi vs..... bir çok işe yarıyor.

Zaten bu nedenle artık yanımızdan ayıramıyoruz.

Ne kadar kötülense de, ne kadar küçük görülse de kötüleyen ve küçük görenler de dahil herkes kullanıyor ve kullanmaya devam edecek.

Samsung note 1 serisi ile radikal bir adım atarak piyasada yaygın bulunan akıllı telefonların, hele hele piyasayı kasıp kavuran iphone modellerinin aksine oldukça büyük bir ekran ve yanında da kalem ile gelmişti.

En yakın çevremdekilerden, büyük şirketlerin seolarına dek yoğun bir tepki almıştı.

"telefon dediğin tek elle kullanılmalı"

"3.5 inç en ideal büyüklüktür"

"bu telefon değil televizyon gibi"

"taşınabilir değil"

"bu telefon satmaz"

vs yüzlerce olumsuz ifade, eleştiri, satmaz yorumları, dalga geçmeler.

Ancak telefon ağır değildi, taşıma zorluğunda boyut değil ağırlık bence dezavantajdı ve o zaman ki yazılarımda da "çok başarılı bir tasarım" olduğunu savunmuştum ve öyle de oldu rekor satış başarısı yakaladı.

Neden bu kadar başarılı olmuştu?

Telefon hafifti ve daha büyük ekran demek, daha iyi bir izlenme, daha iyi bir oyun zevki, daha iyi ofis programı deneyimi, daha konforlu web sörfü vs. demekti.

Note 1 ile atılan adım telefon sektöründe ciddi bir kırılmaya döndü ve kısa süre içinde tüm o eleştirenlerin elinde büyük ekranlı telefonlar görmeye başladık.

Samsung sektöre yön veren olmuştu.

Gel zaman git zaman tasarımlar değişti, ekranlar daha da büyüdü, telefonlar hafifledi, suya dayanıklılık gibi özellikler kazandılar.

Şimdi ise yeni bir eşikteyiz "katlanabilir ekranlar" 

Şahsen yıllardır bu tasarımı bekliyorum, tabi mühendisler de yıllardır çalışıyorlar problemleri çözmeye çalışıyorlar ve en sonunda iki iddialı model piyasaya çıkmak üzere.

Katlanabilir telefonların en büyük artısı kapalı iken piyasadakiler kadar hacim kaplarken açıldıklarında bir tablete dönüşmeleri ve çok daha geniş bir ekrana, kullanım alanına kullanıcılarını kavuşturmaları.



5-6 inç civarındaki ekranlar ile bir çok şeyi yapabiliyorsunuz ama bu ölçü arttığında artık bir tablet boyutuna geldiğinde yapabilecekleriniz ve yaptıklarınızın kalitesi ve kolaylığı da artıyor.

Bir çizim, bir ofis işi, bir film izleme, bir gazete okuma vs çok daha keyifli hale geliyor.

Dolayısı ile katlanabilen telefonların geleceğin teknolojisi olduğunu söylemek hiç de zor değil.

Yine eleştirenler var, yine tutmaz diyenler var ama eskisi kadar değil.

Birazcık teknolojik öngörüsü olanlar, teknoloji yazarlarının büyük çoğunluğu , büyük firmaların hamleleri geleceğin "katlanabilen telefonlarda" olduğunu gösteriyor.

Bir çok firma katlanabilen ekran üretebilen firmalardan sipariş bile vermeye başlamış, haberlerini görüyoruz.

Gelelim iki farklı tasarıma sahip mevcut modellere;

Huawei Mate X dışa doğru katlanırken, Samsung Galaxy Fold içe doğru katlanıyor.

Tamamen farklı iki tasarım;

ben Samsung firmasının doğru yolda olduğunu düşünüyorum, içe doğru katlanma daha zor ve özellikle yıllarca bunun üzerinde uğraşıldığını tahmin ediyorum ve doğru karar.

Zira dışa doğru katlanma tasarım açısından daha basit ve kapalı halde iken ek bir ekrana da ihtiyaç duymuyor gibi görünse de ekranın sürekli dış yüzeyde olması, korunması noktasında ciddi problemler ortaya çıkaracaktır.

Kılıf ile de korumak pek mümkün olmayacak çünkü tüm yüzey ekran, neren kılıf oturacak? 

Şeffaf kılıflar veya cam korumalar da görüntü kalitesini düşürecek ve sık sık çizileceklerinden değiştirilmeleri gerekecektir.

Sonuç itibari ile dışta ekran kalması fikrinin ciddi bir hata olduğunu düşünüyorum.

İçe katlanan ekran ise hem ekranın korunması, hem de kılıf ile kullanım kolaylığı ve konforu (spigen modellere başlamış bile) büyük avantaj. 


Biraz daha kalın kalması sorunu da zamanla aşılacak diye düşünüyorum. Dış yüzeydeki ekranın küçük olması da pek hoş değil ama bu bir tercih, bir sonraki modelde Samsung geniş ekran pekala kullanabilir.

Samsungun açık halindeki 7.3 inç lik büyüklüğün çok da yeterli olmadığını söylemek isterim zira 6 inç üstü akıllı telefonlar zaten var ama tabi ki 8 inç ve üstüne çıkarmak yeni modellerde pekala olabilecektir diye düşünüyorum, 7.3 inç duyursa da belki piyasaya daha büyük bir ekran ile de çıkabilir.

Son olarak fiyata değinmek isterim ki fiyatlar çok ama çok yüksek.

Tamam, ar-ge maliyetleri vs olabilir ama rekor kâr açıklayan şirketlerin 2000 dolar civarı fiyatları pek kabul edilebilir değil.

Katlanabilir telefonlar yaygınlaştıkça fiyatlar da düşecektir diye tahmin ediyorum.

Bora Arslantürk
boramat@gmail.com


son haberler

Post Top Ad