Sayılar, Sayı Kümeleri Video Eğitim - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

8 Temmuz 2018 Pazar

Sayılar, Sayı Kümeleri Video Eğitim

             

SAYILAR


Sayılar, Matematik dersinin temel konularından biridir. Hemen hemen her sınıfta detaylıca işlenir. Sayılar konusunu; rakamlar, sayma sayıları ve tam sayı olacak şekilde temel olarak 3’e ayırabiliriz. Rakamlar, 0’dan başlar ve 9’a kadar gider. Sayılar yani diğer adıyla ‘sayma sayıları’ 0’dan başlayıp sonsuza kadar gider ve buna pozitif doğal sayılar denir.

0’dan başlayıp - (eksi) sonsuza kadar gidenlere ise negatif tam sayılar denir. İsterseniz biraz detaylı anlatalım:


SAYI KÜMELERİ

Tam Sayılar: - (eksi) sonsuz, sıfır ve + (artı) sonsuza kadar olan sayı kümesinin her elemanına tam sayı denir ve pozitif ve negatif olarak ikiye ayrılır.
Negatif tam sayılar Z üzeri eksi (-) , pozitif tam sayılar ise Z üzeri (+) olarak gösterilir.



Rasyonel Sayılar: a ve b birer tam sayı ve b 0(sfır)’dan büyük olmak koşuluyla a bölü b şeklinde yazılan sayılara rasyonel sayılar denir. Rasyonel olmayan sayılara ise İrrasyonel sayı denir. Ve unutmayalım: bir sayı hem rasyonel hem de irrasyonel sayı olamaz.


 SAYI ÇEŞİTLERİ


1- Çift sayı: Genel olarak 2n ifadesi ile belirtilen tam sayılara denir.
2- Tek sayı: Genel olarak 2n+1 ifadesi ile belirtilen tam sayılara denir.
3- Pozitif ve Negatif Sayılar: 0 (sıfır)’dan küçük sayılara negatif, sıfırdan büyük olan sayılara ise pozitif sayı denir.

Kısa bir özetle giriş yaptığımız Sayılar konusuna Ortaokul her sınıfta detaylı olarak öğreneceksiniz. Sayılar ve her sınıf ünitelerini içinde barından tüm Matematik konularına www.tongucakademi.com adresinden ulaşabilir. Detaylı ve özgün bir anlatımla dinleme fırsatı bulabilirsiniz.

son haberler

Post Top Ad