Egzama ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

6 Mayıs 2017 Cumartesi

Egzama ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı


Egzama çok sayıda insanın hayatını zorlaştıran bir hastalık veya bağışıklık sistemi bozukluğu.

Nasıl olduğu tam anlaşılamasa da bilim insanları anlamaya bir adım daha yaklaştılar.

Detaylar haberimizde....


Tedaviye bir adım daha yaklaşıldı.



Bilim insanları ilk defa, egzaması (tepkisel deri iltihabı olarak da bilinir) olan insanların derilerinde yanlış giden bir takım süreçleri belirlediler ve bu sayede, bu kronik durum ile nasıl mücadele edeceğimiz konusunda nihayet bir çözüm bulmaya yardımcı olabilirler.

Araştırmacılar, 2006 yılında belli bir deri proteini eksik olan insanlar ile egzama olma tehlikesi arasında güçlü bir bağlantı bulmuşlardı. Şimdiyse bilim insanları bu sonuçların üzerine ekleme yaparak, tam olarak neyin yanlış gittiğini gösterdiler. Elde ettikleri sonuçlar, bizi bir egzama tedavisine bile yaklaştırabilir.

Egzama, dünya genelinde çocukların yüzde 20’ye kadarını ve yetişkinlerin yüzde 3’e kadarını etkileyen yaygın bir deri durumudur. Egzama’nın kronik belirtilerini dindirmeye yardımcı olmak amacıyla krem veya ilaçlı su bakımından eksiklik yaşanmasa da, bunu temelli ortadan kaldıracak bir tedaviyi henüz bulamadık.

Bilim insanları egzamanın, derideki genetik bir filagrin (lif toplama proteini) eksikliği ile bağlantılı olduğunu geçtiğimiz onyıl boyunca biliyordu. Bu protein, tekil deri hücrelerini şekillendirmeye yardımcı oluyor ve derimizin engel işlevini yerine getirmesinde önemli bir rol oynuyor.

Eğer bir insanın uygun filagrin tedariğini önleyen genetik bir mutasyonu varsa, egzama veya balık pulluluk gibi deri durumları oluşabiliyor (bu durumda deri hücreleri dökülmüyor, bunun yerine balık pulları gibi görünen bir desen halinde birikiyorlar).

Fakat araştırmacılar şimdiye dek, filagrin eksik olduğu zaman egzamanın nasıl oluştuğu konusunda emin değillerdi.

Şimdi İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nde bulunan bilim insanları, GSK Stiefel ile ortaklaşa olarak, bu çekilmez deri sorununa yol açan bir dizi protein ile moleküler güzergahların izini sürdüler.
Newcastle Üniversitesi’nden baş araştırmacı Nick Reynolds şöyle söylüyor: “İlk defa, sadece filagrin proteini kaybının, egzamayı tetiklemeyle ilişkili anahtar proteinler ve güzergahları değiştirmek için yeterli olduğunu gösterdik.”

Takım, bu işleyişleri takip etmek amacıyla laboratuvarda oluşturulmuş ve canlı deriye eşdeğer olan bir üç boyutlu örnek (LSE) kullandı. 

Laboratuvarda oluşturulmuş bu ‘derinin’, genetik mutasyonu olan insanlardaki gibi filagrin bakımından yetersiz olması için üst katmanını değiştirdiler.
Tek başına bu yetersizliğin, derideki önemli düzenleyici işleyişlerde bir sürü moleküler değişimi tetikleyebildiğini buldular. Bu durum, hücre yapısı, engelleme işlevi ve hatta hücrelerin iltihaplanması ve strese cevap vermesi gibi şeyleri etkiliyordu.

Takım, tezlerinde şöyle yazıyor: “Dikkat çekici bir şekilde, ilk defa, LSE kültürlerinde filagrinin ortadan kaldırılmasından sonra önemli oranda farklı şekillerde ifade edilen 17 protein belirledik.”

Araştırmacılar sonra gerçek insanlardan alınan deri örneklerindeki proteinleri çözümleyerek, ilk bulgularını doğruladılar ve egzamalı katılımcılar ile sağlıklı katılımcılar arasındaki sonuçları kıyasladılar.

Tespit ettikleri birkaç proteinin, sadece egzamalı insanlarda benzer şekilde değişmiş olduğunu tespit ettiler; tıpkı laboratuvar temelli örneğin göstermiş olduğu gibi.

Bu durum, egzama gibi durumları daha iyi anlamak bakımından bulmacanın sadece yeni bir parçası olsa da, gerçekten umut verici bir adım.

Bilim insanları, hatalı filagrin geniniz varsa derinizde neler olduğunu kesin olarak bildiği zaman, bunun gerçekleşmesini önleyebilen ilaçları aramaya başlayabilirler.

İngiltere Cildiyeci Birliği’nden Nina Goad, bir basın bülteninde şöyle söylüyor: “Bu türden bir araştırma, bilim insanlarının bu hastalığın sadece belirtilerinin icabına bakmak yerine, temel nedenini hedef alan tedaviler geliştirmelerine olanak sağlıyor.”

Eğer tesadüfi şekilde gerçekleşen deri ilhitabı nöbetlerinden muzdaripseniz, bu gerçekten heyecan verici bir gelişme.

Çalışma, Journal of Allergy and Clinical Immunology bülteninde yayınlandı.

ScienceAlert

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad