Eğitimin geleceği "online uzaktan eğitim" - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

7 Nisan 2017 Cuma

Eğitimin geleceği "online uzaktan eğitim"


Teknoloji ilerledikçe hayatımız, alışkanlıklarımız ve tercihlerimiz değişiyor.

Teknolojinin hayatı mahvettiği, sosyalleşmeyi ortadan kaldırdığı, obeziteyi arttırdığı gibi olumsuz görüşler hakim olsa da sayısız faydası da var.

Olumlu veya olumsuz kullanmak tamamen kişiye bağlı.

Elinden telefon tablet düşümeyip, sürekli chat, facebook, film ve oyun arası gezmek ile; kitabını-gazeteni-dergini okumak, faydalı araştırmalar yapmak, kendini geliştirmek arasında tercih kişiye bağlı.



Yani teknoloji ve dolayısı ile teknolojik nimetler zararlı kullanılabileceği gibi faydalı da kullanılabilir.

Devletimiz de dünyada örnek olacak nitelikteki Fatih Projesi kapsamında okullara sağladığı akıllı tahtalar ile biz öğretmenlerin işini oldukça kolaylaştırdı.




Şikayet edenler beğenmeyenler olsa da tahta bozulduğu veya bir teknik problem çıktığında ne kadar faydalı bir nimet olduğunu herkes anlıyor.

Zira tebeşir veya kalem ile ders anlatıldığında, sildiğinizde kaybolup gidiyor, hem de daha fazla efor sarfediyorsunuz; ama akıllı tahta ile anlattığınız her şey kaydediliyor, mürekkep kokusu, tebeşir tozu ile uğraşmıyorsunuz. Anlatığınız dersleri okula gelemeyen raporlu vb. öğrenciler için nete yükleyebilirsiniz, derslerinizde animasyonlar, interaktif içerikler gösterebilirsiniz.... 

Dolayısı ile teknoloji geliştikçe eğitimdeki imkanlar da gelişiyor.

Ana konumuz online eğitime geçiş yapalım...

Liseye kadar klasik örgün eğitim mecbur gibi bir şey, çünkü küçük yaştaki çocukların online eğitimde kontrolü, motivasyonu örgün eğitime göre çok zayıf. Dolayısı ile gelecekte de liseye kadar belki lise de dahil örgün eğitim devam edecektir diye düşünüyorum.



Ancak liseden itibaren özellikle lisans ve lisans üstü eğitimler için online eğitimler geleceğin eğitim yöntemi olacak gibi görünüyor.

Zira örgün eğitimde okula gitmek, yollarda vakit kaybetmek, istediğiniz saatte eğitim alamamak gibi ciddi zaman ve maddi problemler var.

Online eğitimde ise; gerek canlı eğitimler, gerek istenen eğitimlerin istenen saatlerde alınabilemesi, videoların izlenebilmesi, sınıftaki diğer öğrenciler ile sorunların forumlarda tartışılabilmesi, testler, quizler uygulanabilmesi, zengin interaktif içerikler ile etkili öğrenimin sağlanabilmesi büyük avantaj.

Hem yolda vakit kaybetmiyorsunuz, hem ciddi kitap paraları ödemiyorsunuz hem de bir tarafdan bir işe girip çalışabilir, üretebilir müsait vakitlerde eğitiminizi alabilrisiniz çünkü 4-6 sene belki master da eklenirse çok daha uzun süreler hiç birşey üretmeden 30 lu yaşlara kadar eğitim görmek hiç de mantıklı değil.

Öğrenci öğrenmek istedikten ve gayretli olduktan sonra online-bilgisyar ve teknoloji destekli uzaktan eğitim son derece başarılı sonuçlar veriyor ve bunu belgeyen ciddi araştırmalar var.

Günümüzde en büyük ve popüler üniversitelerde online lisans-lisans üstü eğitimler var ve gittikçe talep de artıyor.

Bu gidişata bakılırsa ilerde tamamen örgün eğitimin yerini online eğitimin alacağını söylemek hiç de afaki bir yaklaşım sayılmaz.

Nasıl ülkemizde ve dünyada gazeteler, dergiler yerini web yayınına bırakıyorsa, klasik tv yayını gittikçe istediğinden istediğini izle türü yayın platformlarına dönüyor ise eğitimde de bu değişim kaçınılmaz olacaktır.

Gençlerimizi lise bittikten sonra online eğitim fırsatlarını incelemeye davet ediyorum zira ülkemizde hemen hemen tüm üniversitelerde uzakta eğitim fırsatları var. Eğer istediğiniz bölüm de var ise neden olmasın? Tabi ki tıp gibi bazı bölümler uzaktan eğitime uygun değil.

4-6 sene hiçbir şey üretmeden sadece tükerek eğitim alacağınıza gireceğiniz bir işte mezun olana kadar iyi bir kariyer yapabilir ve maddi olarak iyi bir yere gelebilirsiniz. 

Bir düşünün :)

Bora Arslantürk
boramat@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad