Hayat Kurtaran Bilgiler - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

3 Mart 2017 Cuma

Hayat Kurtaran Bilgiler


Zaman zaman zor durumlarla karşılaşıp o sırada ne yapmamız gerektiği konusunda hiçbir şey bilmiyor ve sadece panik yapabiliyoruz. 

Bu durumlara karşı önlem almak ve hakkında bazı şeyleri bilmek her zaman 1-0 önde olmamızı sağlar. 

Bu sebeple, olur da bu tarz bir durumlar karşılaşırsınız diye sizin için zarar görme riskinizi azaltacak bilgiler derledik. 




İşte "Zor Durumlarda Hayatınızı Kurtarabilecek Değerli Bilgiler"



1. Alev almış bir yağı söndürmek için kesinlikle su dökmeyin.




Su alevin büyümesini ve her tarafa sıçramasına neden olur ve belki de asıl yangını başlatmış olursunuz.

Yapılması gereken alevi boğmaktır.

Bunun için metal kapak kapatılabilir, ıslak havlu ile aelv boğulabilir veya "un", "tuz" gibi maddeler ile alev boğulabilir.


2. Sıklıkla karşımıza çıkan yazılarda kalp krizi geçiren kişilerin ilk yardım gelene kadar öksürmeleri öneriliyor. Ama bu yarardan çok zarar getirebilecek bir öneri.



Kalp krizi sırasında öksürmek yalnızca aşırı kalp ritm bozukluklarında ve hatta kalp durması (kardiyak arrest) sırasında zaman zaman etkili olabilen bir yöntem. Uygulandığı tek yer ise, yoğun bakımda yatan ve monitorize edilmiş (yani kalp ritmleri elektronik cihazlarla takip edilen) hastalar.

Kalp krizi sırasında öksürmek, yukarıda belirtilen şekilde gözlem altında olmayan kişiler için yarardan çok zarar getirebilecek bir öneri. 

Kalp ritm bozukluğunun cinsine bağlı olarak, ritm bozukluğunu daha da ciddileştirme riski var. 

Ayrıca ritm bozukluğu olmayan, sadece enfarktüs geçiren kişilerde, öksürmeye eylemi sırasındaki nefes tutma sırasında kana geçen oksijen miktarı azaldığından, öksürmek tam tersine enfarktüsü büyütmek ve kişinin ölümüne neden olmak gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.


3. Yangın söndürücünüz mü yok? Bir kolayı yangın söndürmede kullanabilirsiniz.


4. Bazı besinler ilaçlarla birlikte tüketildiğinde etkileşim gösteriyor. Mesela greyfurtun, düzenli alınan ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilme riski var.



Greyfurtun içinde bulunan ve CYP23A4 olarak tanımlanan bir enzim mide-bağırsak yollarında bazı ilaçlarla etkileşime girerek bu ilaçların ya etkilerini azaltıyor ya da ilaçların kan dolaşımındaki etkisini tehlikeli seviyelere çıkarıyor.

Greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabiliyor.

Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor. Bu da ilacın vücudun kaldıramayacağı kadar büyük kısmının sindirim sisteminden çıkması anlamına geliyor.


5. Eğer ters akıntıya kapılırsanız kıyıya paralel şekilde yüzmeye çalışın. Kıyıya doğru yüzmek sadece daha fazla yorulmanıza neden olur.





6. Vücudunuza bir şey saplandıysa çıkarmamalısınız.



Vücudunuza bir şey saplandıysa çıkarmamalısınız.
Eğer bir nesne vücudunuza saplandıysa bir damara gelmiş ve onu tıkıyor olabilir. Şikago Tıp Merkezi doktorlarından Dr. David Beiser ''Eğer size saplanan şeyi çıkartırsanız deliği açabilir ve kan kaybından ölebilirsiniz.'' diyor.


7. Evdeki "Yaşam Üçgeni" alanlarını belirleyiniz.



Yapılar yıkılırken, eşyaların üzerine düşen tavan ağırlığı ya da içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yeri boşluk bırakırlar. Bu boşluk “yaşam üçgeni”dir. 

İşte bu kısımları belirlerseniz zarar görme riskini azaltmış olursunuz. Unutmayın eşya ne oranda büyük, ayrıca ne oranda sağlamsa daha az ezilecektir.



8. Yanan bir binadaysanız ve nefes alamıyorsanız çömelin. Solunabilir hava yere yakın yerde olur.




9. Heimlich Manevrası'nı uygulamayı öğrenin.



Heimlich Manevrası: Solunum yolunun yabancı cisim tarafında tıkanması sonucu oluşan boğulma durumlarında kullanılan ve hayat kurtaran bir manevradır.


Bilinci Açık Kişi İçin: 

Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir. Arkadan sarılarak gövdesi kavranır. Bir elin başparmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır. Tıbbi yardım istenir (112)



Bilinci Kapalı Kişi İçin:

Hasta yere yatırılır, yan pozisyonda sırtına 5 kez vurulur. Tıkanma açılmadığı taktirde hasta düz bir zeminde başı yana çevrilir. Hastanın bacakları üzerine ata biner şekilde oturulur. 

Bir elin topuğunu göbek ile göğüs kemiği arasına yerleştirilir, diğer el üzerine konur. Göbeğin üzerinden kürek kemiklerine doğru eğik bir baskı uygulanır. Tıbbi yardım istenir (112). Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar ya da yardım gelinceye kadar devam edilir.

Bebekler İçin:

Bebek çok küçük ise ve karından baskı uygulanamıyorsa bebekler için aşağıda anlatılan uygulamalar yapılır.

Bebek kolunuz üzerine ters olarak yatırılır. Başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin çenesi kavranarak boynundan tutulur ve yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilir. Baş gergin ve gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur. 

5 kez el bileğinin iç kısmı ile bebeğin sırtına kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Diğer kolun üzerine başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. 

Çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak sırtüstü şekilde tutulur. 5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmından karnın üs kısmına baskı uygulanır. Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir.

Tek Başınızayken:

Bir elinizle yumruk yapınız ve diğer elinizle yumruğunuzu kavrayarak karnınıza alttan yukarı doğru ani basınç uygulayınız. Bu işe yaramazsa karnınızı sandalyenin sırtına dayayınız ve sonra üst bölümüne baskı uygulayınız.



10. Kabartma tozu yandığında karbondioksit dumanı çıkardığı için küçük ev kazalarında yangın söndürmede kullanabilirsiniz.



Tavadaki yağın alev alması veya elektrikli küçük ev aletlerinin neden olduğu yangınların üzerine bir avuç kabartma tozu atarak yangının büyümesini engelleyebilirsiniz.


11. Yardım çığlığı atacağınız zaman belirli bir kişiye seslenin. ("Hey sen yeşil tişörtlü" gibi).



Bu, insanların harekete geçmesi olasılığını arttırır ve yandan izleyen etkisine düşmelerini önler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad