Mükemmeliyetçilik Stres mi Yapıyor - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

28 Ekim 2018 Pazar

Mükemmeliyetçilik Stres mi Yapıyor



Uzmanlardan Uyarı: Mükemmeliyetçilikten Vazgeçin!


SIFIRDAN MATEMATİK ÖĞRENİN

Uz. Psikolog Esin Çelik, günlük hayatı olumsuz etkileyen stresin kalıcı hale gelmemesi gerektiğini söyledi. Stresten kurtulmanın yöntemlerini sıralayan Çelik, "Spor yapın, beslenmeye dikkat edin, mükemmeliyetçilik huyundan vazgeçin." uyarısında bulundu. 




Uz. Psikolog Esin Çelik, zaman darlığı, önemli işlerin zamanında yetiştirilememesi, güven eksikliği gibi durumların stres yapmak için yeterli nedenler olduğunu belirtti. Çelik, "Stresi ortaya çıkaran ise genellikle; yetiştirememek, yapamamak ve halledememek düşüncelerine kapılmaktır." dedi. 

Stresin belirli oranda yararlı olabileceğini ifade eden Çelik, "Bu durum 'olumlu stres' olarak adlandırılır. Olumlu stres yeni bir döneme geçişe uyum sağlarken yaşanan sıkıntılar olarak tanımlanabilir. İnsanlar kendilerini yeni bir yaşama hazırlarken stres yaşayabilir; ancak bu, beklenen bir durumdur. Olumlu stres insanların kişilik gelişimine katkıda bulunur. Olumlu stresteler; yeni bir çocuğun dünyaya gelmesi, evlenmek, iş yerinde terfi almak ve şehir değişikliği yapmaktır." şeklinde konuştu. 

Uz. Psikolog Esin Çelik, stresle başa çıkmanın 12 yolunu şöyle sıraladı: 

1. Bazı durumların stres yaratacağı önceden bilinmeli ve bu durum kabul edilmelidir. 

2. Spor yapılmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, çok fazla kafein ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır. 

3. İş stresinden kaçınmak için önemli işler listesi yapmak uygun olabilir. Böylelikle, yapılması gereken acil işler ön sıraya konur ve geri kalan işlerin ise yetiştiği kadarı yapılır. 

4. Yapılmaktan hoşlanılmayan aktivitelerde başka alternatifler düşünülmelidir. Örneğin; market alışverişi yapmayı sevmeyen ve bu esnada strese giren bir kişi, bu işi başka bir kişinin yapmasını isteyebilir ya da internet yoluyla market alışverişi yapmayı tercih edebilir. 

5. Ev anahtarını sürekli unutan bir kişi bu durumdan dolayı sürekli stres yaşıyorsa, yedek anahtar yaptırarak, kullandığı her eşyada birer tane bulunmasını sağlayabilir. 

6. Mükemmeliyetçilik huyundan vazgeçilmelidir. 

7. Trafikte strese girenler yola çıkarken trafiğin olduğu fikrine alışmalıdır. Yoğun trafikte stres yaşayan kişiler; araç kullanmayıp toplu taşıma araçlarını tercih edebilirler ya da mesafe uzasa da daha sakin yollardan gitmeyi seçebilirler ve araçta müzik dinleyebilirler. 

8. Gün içinde bekleme sürelerinde cüzdan, çanta, evrak düzenlemek, çok uzun süredir görüşemeyip aramaya fırsat bulunamayan kişilerle telefonla görüşmek gibi daha önce ertelenen işler yapılabilir. 

9. Eve misafir geldiği zaman en iyi şekilde ağırlamak için stres yapmak yerine, beraber geçirilen zamanın daha sağlıklı ve kaliteli geçmesine özen gösterilmelidir. 

10. Karşılıklı ilişkilerde stresten uzak durmak için kişiler birbirlerini dinlemelidir. 

11. Stres karşısında mizah kullanılmalı yani sorunlar karşısında gülüp geçilebilmelidir. 

12. Kişi kendi kendini deşarj ettiği bir zaman dilimi ayarlayıp, hobi edinebilir."

haberler.com

son haberler

Post Top Ad