Mars'ta mevye ve sebze yetişir mi? - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

8 Mayıs 2017 Pazartesi

Mars'ta mevye ve sebze yetişir mi?



Mars'ta veya uydumuz Ay'da sebze ve meyve yetiştirmek mümkün mü? 

Yapılan ilk testler, bu ilginç soruya şaşırtıcı bir cevap veriyor!


SIFIRDAN MATEMATİK ÖĞRENİN

Geçtiğimiz iki yıl boyunca araştırmacılar, Mars ve Ay topraklarında çeşitli sebze ve meyveleri yetiştirmeye çalışıyorlardı. Bu uzun süreli çalışma, en sonunda meyvesini vermekte ve tat testine ilk olarak girecek olan sebze turp oldu.




Bu turplar, gerçek anlamda Mars'ta veya Ay'da yetiştirilmiş değiller. Hollanda'daki Wageningen University araştırmacıları, Ay ve Mars toprakları ile benzer yapıda toprakta bezelye, domates, turp, patates, yeşil fasulye ve havuç dahil olmak üzere bir miktar sebzeyi yetiştirmeye çalışıyordu. Her ne kadar bu sebze ve meyveler güzel gözükseler de, şu anda asıl önemli olan şey tatları. 

Bu ürünlerin toplanmaları ilk olarak Mart ayında duyurulmuştu ancak baş araştırmacı Wieger Wamelink, ağır metal test sonuçlarının gelmesi için şimdiye kadar beklediklerini söylemekteydi.

Wamelink'in Gizmodo'ya söylediğine göre sebzelerin tat testine girmesi için öncelik olarak yenilebilir olduklarının garantilenmesi gerekiyor. Bunun için de ağır metal içeriklerinin güvenli seviyede olduklarının öğrenilmesi şart. 

Araştırmacıların söylediğine göre de sonuçlar oldukça iyi gözüküyor; hatta bazı sebze ve meyveler, Dünya'dakilere göre daha düşük seviyeler göstermekte.

Araştırmacılar, ağır metal testine göndermek için altı farklı ürüne daha sahipler. Wamelink, bir sorunun daha bulunabileceğini ve bitkilerin, basınç altında iken alkoid oluşturarak insan için zehirli hale gelebileceklerini, ancak bu durumda tat testinde anında fark edileceklerini söylemekte. 

Daha sonra yapılacak olan bir başka kontrol ile de vitamin durumları incelenecek. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

saygıdan uzaklaşmayalım lütfen

son haberler

Post Top Ad