Jüpiter Sistemimizde Ya Olmasaydı ? - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

17 Ağustos 2017 Perşembe

Jüpiter Sistemimizde Ya Olmasaydı ?


Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni, şu an bulunduğu konumda olmasaydı neler değişirdi?


Yapılan araştırmalar sonucunda Güneş Sistemi son derece dengeli bir sistem olduğunu keşfeden bilim insanları, bu sistemde bulunan tüm gök cisimlerinin Dünya'da yaşam olabilmesi için birlikte çalıştığını ortaya koydular.



Bu haberimizde, çekim gücü ve ve kontrol ettiği asteroid kuşağı sayesinde Dünya'yı dış uzaydan gelebilecek tehditlerden koruyan Jüpiter'i ele aldık.

Bilim insanları için oldukça gizemli olan Jüpiter, diğer sistemlerdeki benzerlerinden farklı bir şekilde Güneş'ten çok uzakta yer alıyor. 


'Hot Jupiter' olarak isimlendirilen ve sistemimizdeki Jüpiter'dan farklı olarak kendi yıldızlarına oldukça yakın olan bu gezegenler, keşfedilen birçok sistemde mevcut olmasına rağmen Güneş Sistemi'nde bulunmuyorlar. 

Bu durum da bilim insanlarına Jüpiter'in sonradan Güneş Sistemi'ne dahil olduğu ihtimalini düşündürüyor. 

Sonradan sistemimize dahil olduğuı için Güneş'ten oldukça uzakta yer alan Jüpiter, bir teoriye göre Dünya'nın da içinde bulunduğu 4 gezegenin oluşmasını sağlamış.



'Wandering Jupiter' isimli bu teori, sonradan Güneş Sistemi'ne dahil olan Jüpiter'in sistemdeki gezegenleri, çekim kuvveti sayesinde etkileyerek birbirine çarpıştırdığını öne sürüyor. 


Güneş Sistemi'nde bulunan gezegenleri çarpıştırarak gezegenlerin asteroidlere dönüşmesini sağlayan dev gezegen, bu asteroidlerin de birbirleriyle çarpışarak yeni gezegenler oluşturmasına yardımcı olmuş. 

Wandering Jupiter'a göre Merkür, Mars, Venüs ve Dünya bu şekilde oluşmuş. Bu teoriyi destekleyen bir diğer bilgi de Jüpiter'in bu 4 gezegenden çok daha yaşlı olması.



Dünya'yı oluşturmasının yanı sıra gezegenimizi oldukça iyi bir şekilde koruyan Jüpiter, hem yönettiği asteroid kuşağı sayesinde, hem de kendi çekim alanı sayesinde Dünya'yı vurabilecek olan asteroidleri engelliyor.



son haberler

Post Top Ad