Beyin Sağlığınızı Korumanızı Sağlayacak Tüyolar - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

5 Eylül 2018 Çarşamba

Beyin Sağlığınızı Korumanızı Sağlayacak Tüyolar


Sağlam bir kafaya sağlam vücutla yetinmeyenler için, birbirinden değerli 15 tüyoyu sizlerle paylaşıyoruz.

Tamam vücud sağlığımız önemli ama ya her şeyi yöneten beynimizin sağlığı?

Bu 15 önerinin yerine getirilmesi de çok kolay.


1. Doymuş/trans yağa yer yok!

Sağlıklı bir beyin için beslenme en önemli faktörlerden biri. Öncelikle margarin vb. ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Yağ ihtiyacı için zeytinyağı ya da somon gibi yağlı sayılabilecek balıkların tüketimi ideal ve sağlıklı.

2. Omega-3 önemli.

Omega-3 yağ asidinin son derece yararlı olduğunu duymayan yoktur. Özellikle beyin gelişimi ve korunması için son derece büyük bir işlev taşıyan Omega-3’ü barındıran keten tohumu, semizotu, ceviz gibi gıdalara yönelin!

3. Vitamin gibi vitamin!

E vitamini pek göz önünde bulunmasa da beyin sağlığına doğrudan etki eden bir besin. Süt, yağ, yumurta, elma, avokado, bitkisel yağlar, ceviz ve ıspanak gibi gıdalarda bulunuyor.

4. Lutein'i tanıyın.

Lutein’i ilk defa duymuş olabilirsiniz. Panik yok! Göz ve beyin için son derece sağlıklı bir antioksidan sadece. Kırmızı üzüm, domates, ıspanak, kivi ve havuç gibi gıdalarda bulunuyor.

5. Bol bol meyve sebze tüketin

Abartmamak koşuluyla normal beslenme rutininizi taze meyve ve sebzeler yiyerek takviye etmenizin faydası yüksek olacaktır. Beyin sağlığı içinse kırmızı renkli olanlara yönelmeniz en iyisi. Kırmızı üzüm, yaban mersini, kızılcık, domates gibi.

6. Beslenme yetmez, ayağa kalkın!

Bu listenin yalnızca "onu yiyin, bunu yiyin" tavsiyelerinden ibaret olması can sıkıcı olurdu. Zaten beyin sağlığı da yalnızca beslenmeyle koruyabileceğiniz bir şey değil. 

İş harekete gelince, günde 30 dakika harekete dayalı hafif egzersize zaman ayırmanız yeterli. Üstelik çok ağır bir çalışmaya ihtiyacınız yok.

7. Uykudan bahsetmemek olmaz.

Günde 7-8 saat civarı uyumaya çalışın.

8. Sigara içmeyin.

Sigara ve tütün mamülleri tüketmeyin. Eh, nedenini söylemeye gerek var mı? Sigara sağlığa zararlıdır.

9. Kilo verin.

Kimse dal gibi olmanızı şart koşmuyor ama sağlıklı bir beyin ve beden için fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Bu durumun diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona yol açtığını hatırlayın.

10. Beyin için beyin!

Beyin için beslenme ve beden sağlığına göz attığımıza göre, mevzuya bir de içeriden göz atalım. 

Zihinsel aktivitenizi zorlayacak işlere ağırlık verin. Okumak, bulmaca çözmek, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak ve bunu bir rutine oturtmak gibi.

11. Meditasyon yapın.

Bunun için Jedi olmanıza gerek yok. Stresli hissettiğiniz zamanlar -ya da gayet normalken, farketmez- kendi kabuğunuza çekilip bir süre gözlerinizi kapatın, derin nefes alıp verin. Bu vücut sıcaklığınızı azaltacak ve beyninizin bağışıklık sistemini kontrol eden vagus bölgesini rahatlatacaktır.

12. Her zaman yeni şeyler söylemek lazım!

Her gün ufak da olsa yeni bir şey öğrenmeyi alışkanlık haline getirin. Her yıl yeni bir beceri ya da ilgi alanı geliştirmenin yollarını arayın. Beynin sürekli aynı konu yerine alışık olmadığı alanlarda çalışması, onu zinde tutacak ve daha sağlıklı kılacaktır.

13. “Daha da çalışmam artık”

İşyerinde ya da ders çalışırken “Of, yetti bu kadar” diyorsanız çalışmaya devam etmeniz hem sizi verimsiz kılacak, hem de mutsuz olmanızı sağlayıp beyin sağlığınıza olumsuz etki yapacaktır. İş acele değilse ara verin, kendinize bir çay ya da kahve alın. Tekrardan çalışmaya hazır hale gelene kadar zihninizi dinlendirin.

14. Yapın gitsin!

Herhangi bir menfaat gütmeksizin sizin için önemli olan bir uğurda çaba verin. Yapılan araştırmalar alışılmadık sosyal aktivitelerin beynin yaratıcılık bölgesini harekete geçirip yeni beyin hücrelerinin üretimine katkı sağladığını ortaya koymuş durumda. 

Hayallerinizin peşinden koşarsınız belki de, fena mı?

15. Sevdiklerinize vakit ayırın.

Yapılan bir araştırma, çevre ya da sevilen insanlarla etkileşim halinde olan kişilerin, bunu yapmayanlara oranla daha az hafıza problemleri yaşadığını ortaya koydu. O yüzden ne duruyorsunuz, ailenize ve sevdiklerinize vakit ayırın. Çünkü hayat paylaştıkça güzel!


onedio.com


son haberler

Post Top Ad