TATİL DE HEP Mİ TATİL? - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

25 Temmuz 2019 Perşembe

TATİL DE HEP Mİ TATİL?



Evet sevgili öğrenciler tatil geldi, peki tatilde hep mi tatil yapmak gerekir?

En az 3.5 ay olan hatta son haftalarda ders de pek yapılmadığından belki de 4 aya varan uzun bir tatilde derslerden uzaklaşmak, geç yatıp geç kalkmak, sürekli eğlence peşinde koşmak doğru bir tercih olabilir mi?

Öğrencilerin çalışma temposundan uzun bir süre uzak kalması, bir sonraki seneki başarısını etkiler mi?


Her ne kadar biz öğretmenler öğrencileri ayırmak istemesek de farklı öğrenciler; farklı psikoloji, farklı başarı düzeyi gibi farklılıklar demek olduğundan tatille ilgili uyarılarımızın yer alacağı bu yazıda sağlıklı çözüm üretebilmek için, ayırmak durumundayız. 


Öncelikle genel yaklaşımlarla, yani tüm öğrencilerimiz ile ilgili ortak kısımlarla başlayalım.

İnsan dinamik yapısı ile sürekli değişim içinde olmalıdır, süreklilik gerektiren “dinamizm” sekteye uğradığında “durağanlığa” dönüşecektir. 

Yani tatil boyunca hiç ders çalışmadan, sadece tatil yapmak gezmek-tozmak-oynamak öğrencinin zihinsel performansını düşürecek, dersler başladığında, öğrenci zorlanacak ve adaptasyon sorunu yaşayacaktır. 
Dinamizmi-konulara olan sıcaklığı-aktifliği kaybetmemek için derslerle olan alaka kesilmemelidir. 

Zaten tatilde günde yaklaşık 7-8 saatlik okul-dersleri yok, bir rahatlama var, bunun yerine günde bir kaç saatlik fazla da yorucu olmayan düzenli bir çalışma en azından yapılmalı, zihin canlı tutulmalıdır. 

Konu ile ilgili bir anımı nakletmek isterim;

Yapım gereği sürekli bir şeylerle uğraşan, kendini geliştirmeye çalışan biriyim, peygamberimizin “iki günü bir olan bizden değildir” yaklaşımı hayat prensiplerimden olmuştur ve bana hayatta en büyük zevk veren şey, yeni bir şeyler öğrenmektir. 

Tabi bu anlattıklarım da beraberinde "aile ile daha az zaman geçirmek" gibi çok da hoş olmayan bir durumu da de beraberinde getirebiliyor.


Eşim bir gün, “artık yeter” diyerek yaz tatili zamanında beni ikna ederek ve yanıma bilgisayar, kitap, kağıt, kalem hiçbir şey aldırmayarak, 10 gün civarı bir tatile gitmemize neden oldu. 

Güzel bir tatil yaptık ama döndüğümüzde çok kısa sürede çözebildiğim konularda zorlandığımı, kavrama yeteneğimin düştüğünü hayretle gözlemledim, kısa bir süre derslerden kopmama rağmen performansım hiç beklemediğim kadar düşmüştü. 
Net bir şekilde anlama kabiliyetimin düşmesi, çözüme giden algoritmalarda yavaşlamam, yapabildiklerimi yapmakta zorlanmam insanoğlunun aslında dinlenmek için yaratılmadığını, sürekli aktif olması gerektiğini bana gösterdi.

Nasıl spor yaparsanız vücudunun gelişirse, ve sportif vücudu korumak için sürekli bir çalışma gerekirse; dersler ile, bilim ile vs uğraştığınızda da zihniniz, zekanız gelişiyor ve aktif kalıyor. 
Benzer şekilde performansınızı korumak için sürekli çalışmalısınız, 3-4 ay ara vermek, eğlenmek, gezmek tozmak, geç yatıp geç kalkmak performansı ciddi derecede düşürecek ayrıca tatil sonunda yeniden toparlanmak belki de aylar sürecektir.

Notları yüksek başarılı öğrenciler!

Şimdi notları iyi olan, düzenli ders çalışan öğrencilere seslenmek istiyorum; sizler için tatil tam bir hazine; daha derslere sıcaksınız, zaten düzenli ders çalışıyorsunuz, bunu daha hafif bir şekilde tatil boyu sürdürerek hatta ilerki konulara göz atarak, öğretmen anlatmadan konular hakkında fikir sahibi olabilir, öğretmenin de anlatımı ile konuları pekiştirme şansı yakalayabilirsiniz. 


Konuları çalışmış olduğunuz için, öğretmenin sorularını rahatlıkla cevaplayabilir, bol bol artılar alıp ders için performans notunuzu çok iyi duruma getirebilirsiniz. 
Ayrıca artık imkanlar çok gelişti, internette sadece “yazılı konu anlatımları” değil , video ders anlatımları da hem de ücretsiz bol bol mevcuttur.

Zayıf olduğunuz ve ilerde göreceğiniz konuları bu video derslerle de çalışabilirsiniz.

Notları çok da iyi olmayan öğrenciler!

Şimdi gelelim notları pek iyi olmayan, temel problemleri olan öğrencilerimize; sizler için tatil daha bir başka önemli, çünkü bu kısa olmayan sürede eksikliklerinizi "sıkı bir çalışma ile" kapatabilirsiniz, kusura bakmayın ama size hep tatil yok, sıkı bir çalışma var. 

Temel eksiklik genellikle sayısal derslerde olmaktadır ve en büyük sorun da, genelde matematik dersinde olmaktadır. 
Sözel dersler, o an gündemde olan konular çalışılarak giderilebilmesine rağmen, sayısal derslerde temel bilgiler tüm konuları ilgilendirdiği için, son konular çalışılarak istenilen elde edilemez. 
Tatilin her bir gününü de iyi değerlendirerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz, hatta geleceğinizi kurtarabilirsiniz, çünkü her yeni öğrenilen güzel şey geri kalan tüm hayatı değiştirmektedir. 

Öncelikle etrafınızda faydalanabileceğiniz kişileri liste haline getirin ve onlardan yardım isteyin, sonra güzel bir ders planı yapın ve buradaki prensipleri de dikkate alarak ders çalışın, emek vermeye başladıktan sonra kapıların yavaş yavaş açıldığını, başarılı öğrencilerin dünyasına girdiğinizi göreceksiniz.

Tüm öğrencilerimize hep tatil olmayan tatiller dileği ile ...

Bora Arslantürk
boramat@gmail.com


son haberler

Post Top Ad