Dünya ve Ay Nasıl Oluştu? (1.5 saatlik belgesel) - özeldersci

son haberler


Post Top Ad

30 Ağustos 2018 Perşembe

Dünya ve Ay Nasıl Oluştu? (1.5 saatlik belgesel)


Bazı bilim adamlarına göre Dünya'nın ve Ay'ın oluşumu, iki büyük gezegenin çarpışması sonucunda oluştu.

Günümüzde Dünya'nın ve Dünya'nın uydusu olan Ay'ın hala nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.

Bazı gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair bilgimiz olmasına rağmen kendi gezegenimizin nasıl oluştuğu hakkında kesin bir bilgimizin olmaması, gezegenimizde bulunan toprak ve kaya yapılarının hiçbir oluşum teorisiyle uyuşmamasından kaynaklanıyor. 


Ancak bu oluşum teorileri içerisinde, Dünya'nın eskiden çok daha küçük olduğunu ve büyük bir çarpışma sonucunda oluştuğunu belirten bir teori de yer alıyor.



Bu teoriye göre, Dünya eskiden neredeyse gezegen bile sayılmayacak kadar küçük bir gök cismiydi. Kendi boyutlarındaki "Theia" adındaki bir gezegenle çarpışan gezegenimiz, bu çarpışma ile birlikte son halini aldı. 



Çarpışma o kadar güçlüydü ki iki gezegenin çekirdekleri birbirlerine karıştı ve zamanla büyük bir bütün oluşturdu, ancak bu çarpışma sadece Dünya'yı yaratmadı. 

Aynı çarpışma sırasında Dünya ve Theia'dan ayrılan bir büyük parça da Ay'ın oluşmasını da sağladı.



Çarpışma teorisi uzun süredir varlığını koruyan, klasik bir teori. Fakat diğer teorilerde olduğu gibi bu teoride de tam olarak açıklanamamış bazı noktalar mevcut. 

Bu teorinin doğruluğunu araştıran University of California araştırmacıları, teorinin %100 doğru olduğunu kanıtlayabilecek yeni bulgulara ulaşmayı başardılar. 



Araştırmacıların söylediğine göre Dünya'dan ve Ay'dan alınan kaya incelemelerinde kaya imzalarının aynı olduğu tespit edildi. 



Kaya imzalarının aynı olması, Ay'da ve Dünya'da bulunan kaya yapısının aynı zamanda oluştuğunu gösteren, önemli bir delil. 

Ay'ın ve Dünya'nın bir zamanlar bütün olduğunu gösteren bu delil de Dünya'nın çarpışma ile oluştuğunu belirten teoriyi kanıtlar nitelikte.


Bu konudaki çalışmaların sıklaşacağını belirten araştırmacılar, daha fazla inceleme yapılacağını ve yeni cevaplar aranacağını söylediler.

Altta Nat Geo nun 1.5 saatlik belgeseli de en baştan canlıların oluşumuna kadar anlatım içeriyor.

son haberler

Post Top Ad